Skip to main content
RAMBUT

Rutin penjagaan rambut yang anda perlu buat untuk dapatkan rambut yang sihat dan bersinar

By 24 October 2022October 26th, 2022No Comments

penjagaan rambut

Rutin penjagaan rambut yang baik adalah sangat penting bagi memastikan rambut anda lembut, sihat, dan bebas dari masalah rambut seperti kulit kepala terlampau berminyak, kelemumur, dan keguguran rambut. Berita baik bagi anda yang baru ingin mencuba menjadikan panjagaan rambut sebagai rutin harian anda, penjagaan rambut tidak memerlukan banyak produk yang mahal.

Jenis rambut

Sebelum melakukan rutin penjagaan rambut, anda perlu mengetahui jenis rambut kerana ini akan mempengaruhi kekerapan anda mencuci rambut anda. Jenis- jenis tekstur rambut ialah:

  • Rambut lurus
  • Rambut beralun
  • Rambut kerinting

 

Rutin penjagaan rambut lurus

Pencucian rambut 2 kali seminggu sudah memadai untuk anda yang berambut lurus. Memandangkan rambut lurus kelihatan nipis dan tidak beralun, anda disarankan untuk menggunakan syampu dan perapi yang meningkatkan volume. Urutan kulit kepala dengan menggunakan minyak seperti minyak kelapa atau minyak argan boleh meningkatkan volume dan melebatkan rambut anda. Selain itu, gunakan berus dayung bulat untuk menguraikan rambut anda yang kusut dan mengeringkan rambut anda.

Semasa anda ingin mencuci rambut, gunakan air suam untuk membantu membuka kutikel rambut dan pori-pori kulit kepala. Anda disarankan untuk menyikat rambut anda terlebih dahulu dari hujung rambut untuk membantu dalam mencegah kerosakan dan kerosakan rambut.

Rutin penjagaan rambut beralun

 

Lakukan urutan kulit kepala dengan menggunakan minyak  seperti minyak kelapa sebelum mencuci rambut untuk mengelakkan rambut anda daripada menjadi kusut. Minyak rambut juga membantu melembapkan hujung rambut anda, menghalang hujung rambut bercabang, dan rambut patah.

Jangan leraikan rambut anda dengan berus rambut atau sikat bergigi sempit, tetapi gunakan sikat bergigi lebar pada rambut anda. Menyikat rambut semasa basah atau lembap juga boleh mengurangkan kekusutan rambut anda.

Cuci rambut anda 2 kali seminggu dan gunakan syampu dan perapi yang melembapkan rambut. Anda juga disarankan untuk memakai leave-in conditioner untuk membantu melembapkan rambut setelah cucian untuk membantu mengurangkan kekusutan dan membuatkan rambut lebih lembut dan bersinar.

Rutin penjagaan rambut kerinting

 

Gunakan shampoo yang tidak mengandungi sulfat kerana sulfat cenderung mengeringkan rambut dan menghilangkan minyak semulajadinya. Basuh sekali atau dua kali seminggu dengan syampoo yang lembut dan yang boleh melembapkan rambut. Jangan lupa untuk menggunakan conditioner untuk menambah lantunan pada rambut keriting anda.

Selain itu, rawat rambut anda dengan masker rambut yang berkhasiat setiap bulan untuk memastikan rambut kerinting anda terhidrat dengan baik. Gunakan minyak rambut mengekalkan kelembapan pada rambut anda. Minyak kelapa, minyak zaitun, dan minyak jojoba digunakan secara tradisional untuk mengekalkan rambut yang sihat.

Baca sini untuk mengetahui tips untuk kurangkan rambut gugur.

PRODUK

  • Sale!
  • Sale!
  • Sale!
  • Sale!
  • Sale!
  • Sale!
  • Sale!