Skip to main content
RAMBUT

Tabiat buruk yang membuatkan rambut rosak

By 13 December 2022No Comments

Rambut rosak berpunca daripada tabiat harian anda, yang kebiasaanya kelihatan tidak memberi kesan kepada rambut anda. Bagaimanapun jika kebiasaan ini diulang setiap hari, dalam jangka masa panjang akan merosakkan rambut.

Jadi, adalah penting untuk anda mengetahui tabiat buruk yang boleh merosakkan rambut supaya rambut anda tidak terdedah kepada kerosakkan berpanjangan seterusnya membantu memperbaiki penampilan anda.

 

  • Menggunakan pengering rambut – Penggunaan pengering rambut boleh membuatkan kutikel rambut rosak disebabkan haba yang dihasilkan oleh pengering rambut. Begitu juga dengan curling iron yang digunakan untuk membuatkan rambut menjadi kerinting. Pendedahan rambut secara berpanjangan kepada haba boleh memecahkan lapisan lipid pada rambut, dan ini menyebabkan rambut menjadi bertambah kusut.
  • Penggunaan bahan kimia yang boleh merosakkan rambut – Sulfat, sodium klorida, paraben, silikon, dan formaldihid, adalah antara bahan kimia yang sering ditambah dalam produk penjagaan rambut. Namun, bahan-bahan kimia ini boleh merosakkan rambut dan menyebabkan keguguran rambut. Jadi elakkan penggunaan produk rambut yang mengandungi bahan kimia ini dan pilih produk organik atau buatan sendiri untuk membantu mencegah kerosakan kimia dan meningkatkan kesihatan rambut anda. Anda boleh mencuba bahan-bahan dari dapur jika anda ingin menggunakan perapi rambut.
  • Mengikat rambut terlalu ketat – Ikatan rambut yang sangat ketat memberikan tekanan pada rambut, lalu merosakkan folikel rambut. Jika dibiarkan berterusan, anda berisiko mengalami alopecia areata, ataupun kebotakan.
  • Menyikat rambut ketika basah – Rambut dalam keadaan basah sangat mudah untuk gugur. Disebabkan itu, sangat penting untuk anda membiarkan rambut kering sebelum menyikat rambut.
  • Menggunakan sikat yang tidak sesuai dengan jenis rambut – Tidak semua sikat boleh digunakan untuk menyikat semua jenis rambut. Pemilihan sikat yang betul untuk jenis rambut anda membantu untuk memperbaiki tekstur rambut, meleraikan kekusutan rambut, meminimumkan kerosakan, dan untuk menggayakan rambut. Klik sini untuk mengetahui jenis sikat dan fungsinya.
  • Mencuci rambut menggunakan air panas – Air panas akan merosakkan kutikel rambut dan menyebabkan rambut menjadi kering. Jadi, adalah digalakkan anda menggunakan air suam untuk mencuci rambut.

Jika ada antara tabiat diatas yang ada lakukan, sekarang adalah masa yang baik untuk hentikan tabiat itu!