Skip to main content
RAMBUT

Khasiat limau nipis untuk rambut

By 22 November 2022No Comments

limau nipis

 

Limau nipis atau istilah saintifiknya Citrus aurantifolia adalah tumbuhan yang banyak didapati di asia tenggara. Limau nipis banyak digunakan dalam masakan, dalam produk penjagaan tubuh badan, dan bahan pencuci.

Limau nipis mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi dan juga nutrien penting lain seperti Vitamin A, Vitamin E, Vitamin K, Kalsium, Folat, Magnesium, Kalium, dan Fosforus.

Disebabkan sifat limau nipis yang kaya dengan anti-oksidan, limau nipis banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit. Limau nipis boleh membantu mengurangkan kesan tompok hitam di wajah, mengurangkan jerawat, bertindak sebagai anti-penuaan, menghilangkan sel kulit mati, dan membuatkan kulit wajah lebih bersinar.

Khasiat limau nipis untuk rambut

Dalam penjagaan rambut, limau nipis mampu membuatkan mengurangkan kelemumur disebabkan sifatnya yang kaya dengan asid sitrik. Asid sitrik sering digunakan dalam pembuatan shampoo untuk menurunkan pH dalam shampoo supaya rambut lebih terurus dan mengurangkan kekusutan rambut. Asid sitrik juga dikatakan berupaya menghilangkan kelemumur walaupun tiada bukti saintifik yang kukuh.

Cara yang paling mudah untuk menghilangkan kelemumur menggunakan limau nipis adalah dengan menggosok isi limau nipis ke atas kulit kepala untuk mengeluarkan jus dan biarkan 30 minit sebelum mencuci rambut.

Selain itu, limau nipis juga boleh merawat kebotakan, rambut menipis, dan masalah keguguran rambut. Limau nipis yang kaya dengan vitamin C yang ini mampu menggalakkan pertumbuhan rambut dengan lebih cepat. Campuran limau nipis dan minyak rambut seperti minyak kelapa dapat menggalakkan pertumbuhan rambut.

Limau nipis juga sangat baik untuk menyerap pengeluaran minyak berlebihan pada rambut, yang menjadikan rambut melekit dan kotor. Tambahan lagi, limau nipis boleh mengurangkan melanin dalam sel rambut. Ini menjadikan limau nipis mampu menjadi agen peluntur pada rambut.

Kegunaan limau nipis dalam inai rambut

inai rambut

Jus limau nipis digunakan sebagai bahan bancuhan dalam Inai Rambut Premium Inaidamia. Campuran limau nipis dan daun inai sangat baik untuk kesihatan rambut dan limau nipis mampu membuatkan warna inai kelihatan lebih perang pada rambut.

Antara kebaikan Inai Rambut Premium Inaidamia:

  • Menghilangkan kelemumur
  • Mengurangkan rambut gugur
  • Menghilangkan gatal kulit kepala
  • Menguatkan akar rambut
  • Membersihkan kulit kepala

Klik sini untuk pembelian Inai Rambut.